måndag 3 november 2008

april eller november

en stad har många tungor: grundprincipen och jag har smakat alla, det är bara saliv.
det här är bara en månad ur ett år och jag vet vart ni går och vem du gått med. jag kan gå vart som helst i sömnen.

men i korsningen på kolbäcksvägen, vid värmeverket svänger jag alltid fel. det gjorde jag idag och hamnade på tomtebo där en bodde på sjöfruvägen. det var tre år sen och jag hade underställ den gången och svett i allt. jag hade svarta mjukisbyxor som jag köpt på maxi för nittinio och jag hade inte duschat fast det var natt eller kväll. då svängde jag rätt men sen körde jag därifrån och han stängde dörren när jag gick.

på lördag har vi lagfest med brännbollslagen. det är för att det var så varmt sist vi sågs och för att varje människa ska sprattla för att göra det man redan gjort. huvudregeln är att spritt inte kan återanvändas.

det är nog därför man fortsätter vara ihop också. man gör om och även om man gör rätt gör man nytt och det var fan inte det man ville.

jag håller på så mycket med sån nostalgi. tänker skitlänge fast det är meningslöst att fantisera baklänges. det är för att jag är för otålig för att fantisera framlänges: man kan inte skynda sig att göra vad man redan gjort. det är för att vad som ska göras måste påbörjas: att vänta är att dröja.

uffe ligger utslagen på sängen och han blir aldrig arg för att jag inte ringer. han blir heller aldrig arg fast han är ledsen. hundar är också människor.

om du sov skulle jag väcka dig.

tretton bokstäver: förtänksamhet

det är samma fyra väggar med nån annans svett på.
diska är för veklingar. riktiga män luktar. riktiga kvinnor också.
ingen vits att bädda sängen. mormor bäddade sängen och hon dog ju.

jag har blommor i mitt fönster: typ tio varav en levande som får all koldioxid. jag har uppskattningsvis nio substitut till växter i mitt fönster. det är helt uppenbart att de är döda, de har inget vatten och vissa prislappar har jag bara gömt lite. mitt hem statuerar helt ogenerat total oförmåga att ta hand om skiten. jag är ingen sån som sköter om, jag har fullt upp med att tänka på mig själv. jag är alltså ogenerat åttitalistisk. följden är oundvikligen ett basunerande av egen egocentrism. om det tänkte jag raljera lite nu.

frida säger att jag är den mest manipulativa och egocentriska människa hon vet.

om manipulativitet: att få som man vill är sannolikt att manipulera, i ordets mer krassa betydelse. vill man vara den som inte hämtar vatten när det är färdiglegat får man be snällt, satsa på ynklighet eller dylikt. den som vill ställa sig in gör ju det. att provocera är att manipulera. det är ju helt klart ett framgångsrecept. den som manipulerar bäst får bestämma: det är huvudregeln.

om egocentrism: att vara snäll är också att manipulera. man skapar en stämning kring sin person. gyllene regeln är ett helt uppenbart (och bibliskt) bekräftande av tesen: som man själv vill bli behandlad. och även den idiot som tror på karma kommer att se att snällhet kommer åter. den mest osjälviska handling kommer tämligen proportionellt att gynna den som utförde handlingen som a. får känna sig snäll och b. får igen (källa: bibeln). begreppet osjälviskhet torde per (gängse västerbottnisk) definition betyda att man gör saker för andra utan egen vinning. exempelvis att man lånar ut sina startkablar (det man förlorar i ström vinner man i självbelåtenhet). alltså: utan egen vinning.

i norstedts står det att "osjälvisk" betyder "som i första hand tänker på sina medmänniskor och deras välbefinnande". vi håller oss till gängse västerbottnisk definition. vadå i första hand. hur mäter man vilken hand som var först? ville man mest starta den andras bil eller ville man mest vara glad över egen godhet? inte ens ordet "osjälvisk" är alltså osjälviskt.

igår när jag och malin läste i källa a var det någon som hade skrivit till kvinna i röd dräkt på jättestor byline-bild: givetvis i stora bryderier. hennes kille sexfantiserade om hennes vänner fast (märk väl) de hade kommit överens om (typ som när man lovar att städa varje måndag) att han inte skulle blande in dem i det. det var skitkul och totalt verklighetsfrämmande.

här vill det till att det börjar accepteras. man kan faktiskt inte lägga sin stolthet i allt.
när jag är med i next väljer jag:
  • jag kommer inte kräkas, tryck på du
  • alltid i egna intressen: egocentrism
  • manipulativ: alltid i egna intressen

det finns inget värde i att låtsas att man är god. god är inte motsatsen till ond. absolut godhet (använt som synonym till osjälviskhet) är självbedrägeri. men jag älskar så mycket.