fredag 31 oktober 2008

om att den kloke bara tänker på sig själv

den som stannar han ljuger.
det här inlägget handlar om att vara ihop för att man varit ihop. ihopet och tvåsamheten står utan egenvärde. sjävla ihopet att organisatoriskt, det befäster en social ställning och erbjuder kontinuitet men genererar inte självt lycka. att vara ihop fortfarande är att konservera det förgängliga och att inrätta sig i ledet, det är inte att vinna. för den som stannar i storm han vågar inte gå: vi har det ändå bra.

kontinuitet har inget egenvärde. en som växer eller krymper måste vara i elastiska relationer. det är inte att vinna att behålla vad man haft. här utesluts emellertid inte livslånghet, det vore cyniskt och bittert. men man måste vara sig för att fördelarna med att vara två ska bibehållas. för att tvåsamhet inte ska bli halvsamhet förutsätts att ett par utgörs av två. att vara två förlorar sitt värde som social institution inrymmande trygghet, närhet och sociala-och ekonomiska fördelar om man i och med att man vinner tvåsamheter förlorar sig själv.

vi kommer alltid att ångra. eftersom livet konstrueras efter ett oändligt antal val kommer vi oundvikligen att undra om vi valt fel. vi kommer att ångra våra val hur lite vi än tror på ånger. det gör vi eftersom vi aldrig kan veta om vi valt rätt. man kan inte leva om, och göra annat, vi får helt enkelt finna oss i vad vi valt. det som verkar rätt i efterhand kunde ha varit fel eller helt annat men det vet vi inte. och eftersom vi inte vet kan vi inte lova. vi kan inte det för varje gång vi lovar kommer vi proportionellt beröva oss själva friheten att välja. eftersom val är det enda vi har att göra och eftersom vi aldrig kan ändra vad vi valt måste vi basera våra val på vad vi vet just då. att vara snäll är inte att göra saker för andra.

vi har alla fått en stund var och vi har inte provat allt, vi kan inte veta vad som finns mer. att känna att det är rätt är bara att känna någonting. jag tror inte att när man vet så vet man. inget kommer alltid vara så. att följa en annan är att riskera att bli lämnad som just en del i en tvåsamhet. därför är det självbevarelse att välja vad man vill lika mycket som det är hårt och dumt och konventionellt att göra som man borde. att göra rätt är att göra som man borde.

du är så fin. förändra dig aldrig, fördjupa dig alltid.