söndag 16 november 2008

det här handlar om hur man uppför sig

"på söder går det att snacka med brudarna". det är alltså geografiskt relaterat: drägligheten är platsorienterat. sen är det socialt betingat, socialt anknutet, homosocialt. för brudarna på söder "går att snacka med": till skillnad från brudarna på andra ställen.

det rörde sig om ett deskriptivt yttrande: det är alltså ett plus om man kan snacka med brudarna, det går lika bra om man inte kan det. brudar man kan snacka med är bara på ett annat sätt än brudar som man inte kan snacka med. allena en iakttagelse.

brudar som man inte kan snacka med. man kan naturligtvis tolka frasen på flera sätt. de kan tänkas vara mindre medgörliga - alltså bångstyriga - eller antiintellektuella. ett annat alternativ är att de är dövstumma. men kontentan är att det är ett plus att man kan snacka med någon.

om man inte kan snacka finns det ju flera alternativa sätt att upprätta en relation: se bara på aporna. vi kan förmodligen utgå ifrån att brudarna man inte kan snacka med sitter på höga hästar, har ramlat av för länge sen eller suger av skitbra. det är iallafall inte så viktigt: det är lix han som för.

man kan undra varför det överhuvudtaget existerar brudar man inte kan snacka med. företeelsen kan vara konform: kyssa mansväldet lite. den kan också vara själva resultatet av mansväldet: det är brudarna det inte går att snacka med, jag har lärt henne hundra gånger men hon lär sig aldrig.

det är brudarna det inte går att snacka med. vissa brudar kan tydligen inte kommunicera. ni står där och pratar, du och bruden. du fattar inte riktigt vad hon menar, du vet inte riktigt vad du ska svara, hon är ju kass på att interagera med dig.

men brudarna på söder kan man snacka med, det kanske är för att det är homosocialt där. att intellektet premieras. men det är samma skit för på söder vill män ligga med såna man kan snacka med: hypotesen.

jag tänker mig image, homosocialitet, konformitet. alla bryr sig inte om banaliteter som verbal kommunikation. potentiellt sett är det att traska in i bastun utan pung att vara mer snabbtänkt än skitsnäll. det är osäkert huruvida det finns män man inte kan snacka med.

jag använder "män" för det rimmar fint med mansvälde. det fungerar här som en motsats till "brud". men vadå brud? det står ung kvinna i Norstedts. man kan resonera så att en brud måste vara sexuell. hon måste nog också i allra högsta grad vara anpassningsbar: som en deg, grabbar. hon behöver inte ha huvudet på skaft, hon får ha huvudet vart hon vill, det är fittan man vill hänga på armen. en brud att dra ut stolen till är en statusmarkör.

ett annat sätt att angripa frågan på är att se det som att brudar som inte går att snacka med är brudar som inte följer. du vet lätt som en vind, barmen så trind, rödrosig, skitakåt. man kan här tänka sig brudar som i korta ordalag krånglar. lås dörren och göm whiskeyn, tjänsten är tillsatt.

det har snöat men ingen kan sova. du är aprilhimlen, som jag minns den och som jag minns dig.